måndag 31 augusti 2015

Första lådan på plats!

I fredags kväll när alla barnen kommit isäng gick jag ner till garaget och monterade ihop den första lådan. Jag ville nämligen se om den fick plats trots alla rördragningar under blivande diskhon. Sen i lördags morse monterade vi in den och Halleluja, den fick plats! Sen blev det en tur till IKEA för att köpa innanmäte bestående av sophinkar så jag slipper ha sophinken i mitt sovrum. Väl hemma monterade jag in den och sen fortsatte vi med gips till väggarna. Fick upp allt samt hann påbörja spackling innan vi åkte hem till mormor och morfar för att hjälpa till att flytta på en stor tung massagefotölj. Belöningen för det jobbet var en stund i åbäket (gudomligt skönt) samt en lagad middag vid ett ordentligt bord. Helt underbart!
I går spacklade jag först klart så allt fick sig en omgång för att sedan ge mig på att borra från övervåningen ner till köket. Vi ska dra en nätverkskabel upp till tvn där och behövde dra slang för det. Efter lite bök med borr som fastnat och bitshållare som gick av lyckades vi med gemensamma krafter få till det.
Sen gav vi oss på att läkta i taket. Vi har ju tre "områden" i taket och vi hann klart med ett av dom samt sätta upp två stycken i det andra. Är ju inte helt enkelt då vi vill ha ett rakt tak och det skiljer 5cm på 1,5m.
Ikväll blir det slipning och spackling! :-)
Allt gips uppe

Pågående spackling

Över dörren ska det gå ut rör därav är det öppet fortfarande

Låda!!!

Äntligen ordentlig ordning på soporna.

fredag 28 augusti 2015

Väggar fortsättning

I veckan som gått har jag jobbat vidare med väggarna. Nu sitter det OSB skivor överallt där det ska sitta med undantag för över dörren mellan kök och hall där vi ska dra slangar till nätverk samt över det fönstret som ska bli en altandörr. Dessutom kom det upp en hel del gipsskivor igår så nu är det inte mycket kvar på väggarna.
I tisdags var Andrew´s Granite och mätte upp för mina bänkskivor. Supertrevlig kille som kom och han var otroligt noggrann i mätandet. När han mätt klart fick vi ett pris som var väldigt överkomligt  och när vi tackat ja till det fick vi skriva på en beställning. Nu är det bara att vänta 2 veckor ca innan dom hör av sig för att komma och montera. Tills dess jobbar jag vidare med att bli så färdiga som möjligt med allt annat.
Blivande mathörna

Där det inte sitter OSB ska det endast sitta gips, är inte det minsta rakt mot gamla stolpen så det får bli som det blir.

Hålet ovanför dörren där det ska dras slang till nätverkskabel

söndag 23 augusti 2015

Putsad skorsten, gips och stommar

Nu har det flugit iväg ett par dagar igen utan att jag hunnit med att blogga. Beror som vanligt på att jag jobbat på så hårt så när jag väl slutar stupar jag bara isäng istället för att sätta mig vid datorn. :-)

I torsdags var ju Skorstenstätarna hos oss och putsade skorstenen. Blev superfint och kommer se ännu bättre ut när vi får det målat i vitt. Samtidigt jobbade jag på med OSB skivorna. Är ju inte helt enkelt men hann lite iaf. Sen i fredags fick jag lite mer arbetsro så då kom alla skivorna upp. Sen skruvade jag ner den gamla spånskivan som satt mot skorstenen då den var lite för kort. Jag bestämde oss för att vi skulle flytta ut skåpen lite från skorstenen så vi får plats med en pop-up elkontakt. Sen sågade jag till en ny i lagom längd.

I lördags tillbringade jag dagen med att sätta gips. Jag var iväg på morgonen och fick lite massage och ansiktsbehandling vilket var superskönt. Så när jag kom hem igen hade jag massor med energi. Dessutom kom Peter förbi och hjälpte oss så när dagen var slut satt alla gipsskivor som jag behöver för att sätta upp stommarna på plats. Jag är lite tidspressad då jag har bokat mätning av stenskiva till på tisdag nästa vecka och då måste alla stommar som ska ha skiva sitta på plats.

Idag har jag sedan monterat fast alla stommar på plats. Inte helt enkelt även om IKEAs nya stomm-system är mycket lättare än det var förut. Men jag hann klart! De enda stommar som nu inte sitter på plats är de tre högskåpen som ska sitta bredvid matbordet. Men dom är det ingen panik med. Imorgon ska jag skruva ihop skåpen som vi inte gjort idag samt att sätta  täckskivor där det ska vara sådana. Börjar faktiskt likna ett kök! Känns så skönt att det faktiskt syns att vi jobbat. Mycket annat täcker man ju bara för, som tex isolering, el osv...
Väggarna gipsade

Allt är ju inte gipsat, jag har prioriterat det som är akut

Ny spånskiva samt nyputsad skorsten

Stommar på plats

Blivande köksho och spis

Ännu fler skåp

Kommer bli en lång stenskiva

Skorstenen blev superfin tycker jag

onsdag 19 augusti 2015

Skivor

Idag började Anders att sätta upp OSB skivor på väggarna. Det hade tydligen inte varit helt enkelt då det går rör lite här och där samt att väggarna inte är helt raka. Vi har ju rättat till lite grann men inte rätat upp allt då det är nästan omöjligt i detta sneda hus. Men när jag kom hem från jobbet satt det två skivor uppe iaf. Han hade dessutom fixat till vårt "rör hål" för de vattenkopplingar som tidigare var gömda i väggen. Vi fick reda på att rörmokaren att vi måste ha någon form av lucka där så därmed har vi nu skapat en liten låda.
Efter att jag kom hem knackade vi ner massa gammal lös puts från spismuren eftersom Skorstenstätarna kommer imorgon för att putsa upp muren så den blir snygg. Vi hade lovat att knacka ner så mycket som möjligt som var löst för att underlätta för dom så att dom hinner bli klara på en dag. Vi får väl se imorgon kväll hur det ser ut. Sen bara för sakens skull gjorde jag en liten skiva ovanför fönstret så att inte Anders ska behöva fixa allt själv.
Första OSB skivorna på plats

En hel del puts nerknackat... inte vackert någonstans

Hoppas att det är finare imorgon

Ska bara putsas och det blir inget kakel eller nåt runt om

Rör hålet :-)

tisdag 18 augusti 2015

Golvslip och Ikea

Igår fick vi som sagt slipat och idag har vi fått på andra lagret vax. Enligt TK golv så kan vi nyttja golvet ikväll igen. Han lyckades verkligen super med att få bort alla gamla fläckar av div slag. Känns skönt att få bort "skiten" på djupet.
Sen vid halv tre igår så kom IKEA leveransen. Måååånga kartonger med skåp och lådor. Anders började direkt att montera och när jag jobbat klart hjälpte jag till. Vi byggde ihop totalt 10 stommar. Har 4 st högskåp kvar nu. (eller så har Anders fixat det också när jag är på jobbet)
Gick väldigt smidigt att sätta ihop stommarna, Ikea har förbättrat monteringen en hel del. Sen kvarstår ju galet många lådor men dom är det mindre panik med.
Nästa steg är att få upp OSB skivor och sen gips på det. Vi ska även knacka ner all gammal puts från spisen för att på torsdag kommer skorstenstätarna och putsar om hela skorstenen/spisen.
Nyslipat och nyvaxat golv

Kök under uppbyggnad

måndag 17 augusti 2015

Aktiv helg

I fredags så kom skorstenstätarna förbi och tittade på vad som behöver göras för att få skorstenen att se snygg ut. Vi bestämde att vi putsar upp allt och vill vi sedan ha kakelplattor så kan vi lägga på det i efterhand. Vi väntar med att måla putsen för att se hur mycket sot och annat som landar på den.
Efter att dom hade åkt reglade jag upp halva väggen mot vardagsrummet med 45x45 för att få en ordentlig regling med 60 cc så vi lättare kan få upp OSB skivorna.
Anders tillbringade hela dagen med Thomas för att hjälpa honom så han skulle hinna komma och förbereda all vår el. Dom kom hem till oss vid 17 snåret och då körde vi igång med att dra slang och sätta dosor. Drog upp ett antal slangar till övervåningen för att få en schysst eldragning. Tog sin lilla tid men vid 22 var vi i stort sett klara.
Lördagen spenderade jag och Anders med att slutföra eldragningen samt att jobba vidare med att isolera alla facken i installationslagret.
I söndags kom Freddan och Lillen och hjälpte oss med taket och bärlinor. Dom höjde taket ett par cm men det fortsätter att svaja på övervåningen. Antagligen behöver vi fixa nya reglar emellan våningsplanen för att få det att bli stabilt. Men nu vet vi iaf att vi kan vila dom reglarna mot bärlinan i taket i köket. Och dessutom vet vi att allt är stabilt vilket känns superskönt.
Idag jobbar jag hemma för att i morse kom TK golv och påbörjade slipning samt att någon gång under dagen ska vi få leverans från IKEA av alla våra skåp. Vi kommer även hinna få vaxat en gång idag och sen igen imorgon. Under tiden är köket off-limits för oss så då blir det till att montera IKEA stommar istället.
En bärlina på g upp

Stöd för taket

Redo för skivor

rensopat för slipning

Mindre portal till vardagsrum

Golvslipning på G

Ljust och fint!

Rätt stor skillnad

Kantslipning kvarstår

Ser lovande ut!

fredag 14 augusti 2015

Sista rivningen och påbörjan till uppbyggnad

Igår jobbade Anders på själv hela dagen och "mussäkrade" ytterväggen. Speciellt det facket där vattenrören går så att dom små rackarna inte ska ta sig till värmen och bygga nytt bo. Vi hade köpt ett aluminiumnät som är fastsatt i tak och golv nu. Sen hade han rivit ner nästan alla gamla reglar i taket förutom de två som vi har stöttorna satta mot så att taket inte ska ramla ner. Han hade även reglat upp en "låda" runt vattenkopplingarna som döljer sig i väggen som vi måste kunna komma åt även när hela köket är uppe.
Sen när jag kom hem hjälptes vi åt att sätta upp ångspärren mot hela ytterväggen och regla upp ett 45x45 lager utanpå. Vi har lämnat ett fack öppet där Freddan ska sätta en regel att vila balken på. Just det facket får vi fixa till på söndag kväll när han förhoppningsvis är klar. Det sista vi gjorde igår var att riva i dörröppningen mellan kök och hall. Där satt det en gammal dörrpost som var så låg att Anders inte kunde gå in i köket raklång. Han har hela tiden varit tvungen att böja på huvudet för att komma in. Men nu när den är borta kan vi höja upp reglarna på bägge sidor och sätta en lite tunnare skiva och då kommer vi tjäna en 5 cm vilket räcker till för att han ska kunna stå raklång.
Jag hämtade upp vår häll som äntligen levererades så nu har vi både häll, diskho och blandare hemma. Väntar fortfarande på fläkten men den är ju inte alls lika akut. Andrews Granit som ska komma och mäta för våra stenskivor ville dock ha både häll och ho här när dom kommer.
Tidsschemat är pressat men tror vi kommer kunna hålla det förutsatt att Freddan blir klar på söndag...
Ångspärr och installationslager på plats

Mer ångspärr

Gammal dörrpost bora

Rent fram till timmerstockarna

onsdag 12 augusti 2015

Rörmokare och Snickare

Idag har vi haft både rörmokare och snickare här. Vi har fått hjälp att dra om inkommande vatten och avlopp så det är på rätt ställe för där vi ska ha våran diskbänk. Efter att det var gjort kunde vi äntligen plocka bort vår hemska barkökspryl som förstörde allt flow i köket.
Efter att Freddan (snickaren) kollat på bristen på reglar i taket fick vi klart för oss hur detta ska fixas och kunde därmed riva spiskåpan. Anders har ju velat ta ner den sedan länge och igår kände jag att jo det kunde nog bli snyggare utan så idag skred vi till verket. Bankade ner allt och nu är den också borta. Sen städade vi ur köket och torkade av golvet så nu ser det riktigt prydligt ut. Dessutom fick jag samtal från Sten&Son att diskhon hade kommit så vi var in och hämtade hem den också. Freddan ringde sen och talade om att dom kommer på söndag och fixar taket och reglar upp det så vi slipper vara rädda för att allt ska ramla ihop som ett korthus. Känns helt underbart!
Nu ska spiskåpan ner

Köksbardisken borta!

Mycket mer öppet och fint

Man ser hur taket buktar, behövs verkligen en balk

Fin rosa panel som sitter i väggarna

Nya dragningen av rören

Lite prydligare än tidigare

Rent och snyggt, redo för nya väggar

Blivande matplats

tisdag 11 augusti 2015

Hinner inte uppdatera :-)

I helgen har vi jobbat hårt med köket så jag har inte hunnit med att uppdatera bloggen.
Anders hade rivit lite mer av väggen i fredags och i lördags så rev vi ner det mesta av panelen i taket. Det vi då upptäckte var att taket hänger oroväckande mycket och allt stöttas upp av en stackars regel som i sin tur vilar på spiskåpan. Sen plockade vi ur skafferiet och bar ner det till ladan. I söndags sen rev vi den sista panelen och plockade bort alla skåp, hällen, ugnen och ännu mer vägg. Tog även bort masoniten i taket för att se hur det såg ut under. Där låg det paneltak och inte som vi trodde gammalt trätak. Grönmålat var det också. När vi sedan rev ner spånskivorna som suttit bakom skafferiet hittade vi jordens musbo. Dom hade till och med släpat dit ett gammalt revben som vi lagt i komposten. Äckligt så det förslår! Men dom trivdes där eftersom det gick ett varmvattenrör i väggen så det hade säkert varit varmt och gosigt.
När vi rev ner köksskåpen som stod under spiskåpan blev det inte så roligt. Det sista skåpet satt spikat in i en liten mur som hela spiskåpan står och stöder sig på. Och det var inga små spikar, tror det var typ 5 tum spik. Och när vi drog ur dom började mursnutten att luta betänkligt. Dessutom så blev det en spricka i den så det känns som om den kan ramla när som helst. Riktigt obehagligt eftersom taket vilar på en regel som i sin tur vilar mot spiskåpan och den stödjer sig på muren. Ramlar den kanske hela taket kommer farande. Tur i oturen att vi inte har några barn hemma just nu...
I söndags var vi även till Bolist och beställde allt byggmaterial så vi kan böra bygga ihop köket igen så fort vi fått kontroll på bärigheten till taket. Igår kom dom och levererade, snabbt och bra. Dock hade dom fattat lite fel så vi fick väldigt mycket 45x45 reglar och ingenting av 45x95. Men dom skulle titta över beställningen och återkomma.
När jag kom hem från jobbet igår hade dessutom Anders ringt in Tompa så han var där och kopplade ur all el åt oss så vi inte behöver vara så försiktiga när vi håller på. Anders hade även hunnit med att riva nästan alla väggar.
Nu väntar vi med spänning på morgondagen för då kommer Freddan och ska titta på taket och bärigheten, förhoppningsvis kan han hjälpa oss eftersom vi känner att vi inte hinner med. Bosse har varit och kollat också och vi fick en massa bra tips av honom. Får se om Freddan tycker samma sak han också.
Panel nästan helt borta

Lutande taket i... Pisa?

Skafferi borta

Svartmögel bakom diskhon... Luktade sådär

Så fint renoverat... eller inte... en dörröppning med tröskel och allt gömde sig i väggen

Tak vilar på regel som vilar på panel som vilar på spiskåpa...

Hittade en fin gammal regel som var gömd

Denna ska vi försöka ha synlig

Tydligt hur mycket allt hänger

Gammalt grönt paneltak

Mer väggar borta

Köksskåpen borta också

Lutande muren samt lite uppsäkrande reglar. Vi blev lite smånojjiga

Häll och Ugn borta också

Gamla musboet var vid vattenrören

Svartmögel borta

Inkommande vatten och avlopp

Vattenrör som var dolda i väggen med koppling och allt...

Gammal timmervägg