torsdag 5 februari 2015

Skorstensrenovering

I snart fyra dagar har vi haft 2 grabbar från skorstenstätarna hos oss hemma. Dom har rivit ner gamla köksfläkten och röret som gick upp i stora skrostenspipan. Sen har dom knackat hål lite här och där för att reda ut all härva med skorstenskanaler som gick hit och dit. Efter det har dom dragit ner rör till järnspis, bakugn och kakelugn. Murat upp en ny anslutningsstos för järnspisen och även för kakelugnen. Satt upp en sotlucka ovanför bakugnen samt satt in en bakugnslucka och ett nytt spjäll till bakugnen. Det sista dom håller på med idag är att mura upp kakelugnen igen och sätta fast en mineritskiva i taket ovanför så att det inte är trä där. Ytterligare en brandfara. Idag ringde jag Uffe sotare igen och dom kommer imorgon för att göra en efter besiktning på deras jobb så vi får ett "rent" protokoll som visar att vi fixat alla problem.
Tyvärr har vi inte fått hjälp med väggar och tak i sovrummet än. Har ju kommit en massa snö och Thomas har snöjour så han har nästan jobbat ihjäl sig med plogning. Men nu håller vi tummarna för att snön håller sig borta så han kan komma imorgon.
En väldigt bra nyhet är att Relacom precis ringde. Dom hade varit och kopplat in internet åt oss så nu hoppas jag av allt jag har att vi har internet när jag kommer hem idag! Dock fungerar inte telefonen just nu pga att det var fel på Liden Datas utrustning så signalen skickas inte vidare från deras station till telias station. Så nu får vi leva utan fast telefon tills dom fixat det. Men det är ju lättare än att vara utan internet.
Pga all snö som kommit ägnade jag tisdagskvällen åt att ringa till närmaste bonden och fråga om plogning. Det visade sig dock att han inte alls var någon bonde utan hade arrenderat bort all mark till en annan bonde. Så då ringde jag till honom och han kan hjälpa oss. Ska träffa honom idag och tala om vad det är vi vill ha plogat.
Slutsatsen är att vi går frammåt i det mesta även om det krävs många telefonsamtal och en hel del bök. Men till slut så! Bara att få internet igen ska bli helt underbart!!!

Kram på er
Hål ovanför bakugnen
Inplastad kökskåpa


Blivande kanal för järnspisen

Nermonterad topp på kakelugnen

Rökkanal för järnspisen

Igenmurad gammal sotlucka

Gamla röret för köksfläkten

Ny stos för järnspis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar