söndag 8 februari 2015

Kablar

Ja, som jag skrev tidigare så hämtade jag hem vår patchpanel i fredags. Och för er som inte vet vad en patchpanel är så är det en slags centralpunk dit vi drar alla nätverkskablar i huset för att sedan lätt kunna koppla in tex internet. Vi har haft alla dataprylar stått i ett fönster i hallen där dom hamnade temporärt när vi flyttade in. Tanken har hela tiden varit att kunna göra en slags data hörna under trappen där allt sådant kan samlas.
I går påbörjade jag det projektet vilket inleddes med att se till att det fanns ett eluttag samt ett telefonjack. Tog lite tid då jag inte visste riktigt varifrån vi lättast kunde ta el. Blev till slut en smått temporär lösning som får fungera så länge. Sen rev jag upp under trappan så jag kom åt att borra längst in i hörnet och kunde därigenom sen dra telefon, el och nätverkskabel. Good enough som jag brukar tänka! :-) Efter att ha rivit och borrat och fått in både telefon och el kunde jag flytta in allt, dvs ADSL modem, router, sonos brygga, diskstation och tellstick net. Många prylar blev det. Än står dom på golvet eftersom vi temporärt tog bort hyllan dom ska stå på sen för att kunna öppna upp längst in under trappan. Mer än så orkade jag inte med under lördagen.
I dag har jag fortsatt arbetet med att få trådbundet nätverk i hela huset. Men det tar ju en evinnerlig tid! Borrade upp ett hål ut från vardagsrummet och sen drog jag två nätverkskablar ut genom hålet som telekabeln kommer in i, runt hela huset och sen in i vardagsrummet. Passade även på att dra in antennkabeln där eftersom jag temporärt tidigare bara dragit in den via fönstret. Sen monterade jag upp ett nätverksuttag och patchade in kablarna i panelen. Så nu finns det iaf två uttag som fungerar i vardagsrummet.
Hade hoppats hinna med att dra en kabel ut till Gustavs hus men jag orkade/hann inte innan det blev mörkt. Ska försöka hinna med det i veckan istället.
Imorgon hoppas vi att Thomas kommer till oss. Planen är det iaf så länge snön håller sig borta! Vansinnigt vad jag längtar efter sommaren...  Idag ringde vi efter Urban vår plogande bonde och bad honom komma och ploga här. Nu har dom plogat men bara själva vägen och inte gårdsplanen. Men det är ju bättre än inget :-)

Nu ska jag lägga in lite mer ved i brasan så vi får det ännu varmare här hemma.




Håltagning i vardagsrum

Öppnat upp under trappen
 
Hål i vägg i hall och hål in under trappan

Klart med nätverksuttag i vardagsrum

Alla dataprylar

Patchpanel med två färdiga kablar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar