fredag 27 februari 2015

Vips så har en vecka passerat...

Men även om jag varit dålig på att uppdatera här så står det naturligtvis inte stilla hemma för det. Vi har fyllt på garderober med all inredning som ska in samt påbörjat att fylla på med kläder. Vi har hela vardagsrummet fullt med kartonger så det kommer ta sin tid innan allt är inne. Sen har vi fått upp spegeldörrarna vilket gjorde att det blev mycket mer rums-känsla.
När dom kommit upp började vi riva portalen mot hallen för att kunna sätta in en dörr. Det var för lågt i tak där så vi fick riva bort gips, såga delar av timmer som fanns inne i väggen och sen regla upp på nytt för dörr/vägg. En av svårigheterna är ju att pga att vårt hus är från 1800-talet så är ju ingenting rakt... Väggar och tak lutar både hit och dit vilket gör det svårt när man ska sätta upp en ny vägg. Men skam den som ger sig. Nu sitter allt på plats och vi kan stänga dörren om oss. Hur underbart som helst!!! Nästa steg blir att ta itu med väggarna. Gammal tapet ska bort och sen spackla/slipa tills allt är slätt. På tisdag kommer TK-golv och ska titta på vårt golv och se om det är slipbart. Jag har en ide om att slipa och sen måla det grått. Får se vad dom säger...
En del av inredningen på plats

Längst in kommer det bli skrivbord

Spegeldörrar check!

Walk-in closet

Riv riv riv

Inuti väggen hittade vi lite spännande hål

Allt bortrensat

Dörr och lite gips på plats

Dörren från hallen

Allt gipsat och klart, saknar en dörr in till blivande badrum bara

Sovrummet börjar ta form

fredag 20 februari 2015

2 dagar "ledigt"

I två dagar har jag haft semester med barnen och hunnit med en hel del nyttigt. Igår eldade vi i tunnan och rensade mycket i yttre hallen. Det vi inte kunde elda la vi i släpkärran för att sedan kunna åka iväg till återbruket och slänga. Känns skönt att tömma lite! Sen monterade jag ett par lådor i garderoben och även några hyllor.
Idag har jag o Dante äntligen fått ordning i hans rum. Nio kartonger packade vi upp och sorterade in i hans lådor. Så nu är både Loke och Dantes rum i ordning. För att vi ska få till Oliver och Emils rum behövs det lite mer möbler men det fixar vi snart.

onsdag 18 februari 2015

Kylskåp och walk-in closet

Igår var det lite kaosartat här hemma. Jag stod och lagade mat och i en liten paus stack jag ut till Gustavs hus för att sätta upp en lampa i köket. Passade även på att slå på hans kylskåp så han skulle kunna få kall cola där ute. Sen sprang jag in i stora huset igen och fortsatte med maten. När den var klar ringde jag in Gustav och då klagade han över att det luktade illa i hans hus. Jag  trodde han överdrev så jag retades lite om att han var känslig...  ☺
Efter maten gick vi ut allihopa och då insåg jag hur illa det var. Hela huset stank verkligen! Ammoniak eller något annat liknande. Kylskåpet läckte... Så jag stängde av det, vädrade ut hela huset och när det slutat lukta rev vi ur kylskåpet och slängde det på gräsmattan. Så nu måste det investeras i ett nytt trinett kök...
Sen idag nyttjade jag lunchen till att åka till Ikea och köpte garderobstommar. 3st 1 meters och 2st 75 centimeters. Kvällen har sen jag nyttjat till att montera ihop dom. Min walk-in closet börjar ta form! Nu ska våra spegelskjutdörrar upp bara så kommer det se ännu bättre ut.
Imorgon är jag ledig med barnen så då kanske jag hinner lite mer ☺

tisdag 17 februari 2015

Sovrum fortskrider

I söndags gjorde vi klart taket så nu har vi paneltak i hela sovrummet samt i walk-in closeten. Sen påbörjade vi lite på tröskeln in från hallen. Vi måste ju göra om lite pga att det bara är 2 meter i takhöjd i portalen så vi måste höja upp taket lite. Dessutom går ju hall klinkersen in i det som ska bli sovrummet så en del av dom måste bort. Igår fortsatte jag att knacka bort en ful träbit som jag tror är en slags gjutform från början. Måste bort så vi kan få en slät tröskel som vi kan täcka med trä.
Blir ju bara en timme jobb eller så varje kväll nu eftersom GLD är hemma. Vill ju hinna ägna mig lite åt dom också. 
Sovrumstak

Taket i blivande walk-in closet

Fultröskel

Blivande dörröppning

lördag 14 februari 2015

Sovrum

I veckan som gick fick vi hjälp med el och väggregling i sovrummet. Thomas och Ronny var här i måndags och tisdags. Sen började jag att riva tapet i onsdags.
Vi beställde panel till taket också och idag hjälpte Gustav till att sätta upp det.
Dock klantade jag mig så nu ligger jag med skadat långfinger och tittar på.

söndag 8 februari 2015

Kablar

Ja, som jag skrev tidigare så hämtade jag hem vår patchpanel i fredags. Och för er som inte vet vad en patchpanel är så är det en slags centralpunk dit vi drar alla nätverkskablar i huset för att sedan lätt kunna koppla in tex internet. Vi har haft alla dataprylar stått i ett fönster i hallen där dom hamnade temporärt när vi flyttade in. Tanken har hela tiden varit att kunna göra en slags data hörna under trappen där allt sådant kan samlas.
I går påbörjade jag det projektet vilket inleddes med att se till att det fanns ett eluttag samt ett telefonjack. Tog lite tid då jag inte visste riktigt varifrån vi lättast kunde ta el. Blev till slut en smått temporär lösning som får fungera så länge. Sen rev jag upp under trappan så jag kom åt att borra längst in i hörnet och kunde därigenom sen dra telefon, el och nätverkskabel. Good enough som jag brukar tänka! :-) Efter att ha rivit och borrat och fått in både telefon och el kunde jag flytta in allt, dvs ADSL modem, router, sonos brygga, diskstation och tellstick net. Många prylar blev det. Än står dom på golvet eftersom vi temporärt tog bort hyllan dom ska stå på sen för att kunna öppna upp längst in under trappan. Mer än så orkade jag inte med under lördagen.
I dag har jag fortsatt arbetet med att få trådbundet nätverk i hela huset. Men det tar ju en evinnerlig tid! Borrade upp ett hål ut från vardagsrummet och sen drog jag två nätverkskablar ut genom hålet som telekabeln kommer in i, runt hela huset och sen in i vardagsrummet. Passade även på att dra in antennkabeln där eftersom jag temporärt tidigare bara dragit in den via fönstret. Sen monterade jag upp ett nätverksuttag och patchade in kablarna i panelen. Så nu finns det iaf två uttag som fungerar i vardagsrummet.
Hade hoppats hinna med att dra en kabel ut till Gustavs hus men jag orkade/hann inte innan det blev mörkt. Ska försöka hinna med det i veckan istället.
Imorgon hoppas vi att Thomas kommer till oss. Planen är det iaf så länge snön håller sig borta! Vansinnigt vad jag längtar efter sommaren...  Idag ringde vi efter Urban vår plogande bonde och bad honom komma och ploga här. Nu har dom plogat men bara själva vägen och inte gårdsplanen. Men det är ju bättre än inget :-)

Nu ska jag lägga in lite mer ved i brasan så vi får det ännu varmare här hemma.




Håltagning i vardagsrum

Öppnat upp under trappen
 
Hål i vägg i hall och hål in under trappan

Klart med nätverksuttag i vardagsrum

Alla dataprylar

Patchpanel med två färdiga kablar

fredag 6 februari 2015

Halleluja!

VI HAR INTERNET!!!

Och det är fantastiskt vad mycket bättre allt känns... Jag är en nörd i ryggmärgen tror jag :-) Hastigheten var förvånasvärt bra. Ungefär samma som jag hade på Fårtickan.
Har fått igång vår diskstation så nu kommer vi åt alla filer via nätverket istället för att springa runt och koppla in usb disk här och där. Barnen kan spela minecraft igen och förhoppningsvis kommer kanske Gustav hem igen... Kopplade in vår Telldus Net och har nu konfigurerat upp fyra belysningar så vi kan stoppa och starta med mobilerna. Idag åkte även en sensor upp så vi ser hur varmt/kallt det är inne och ute. Galet coolt. Har även kopplat upp vårat sonos system så precis nu spelas det härlig musik i hela köket.
För att dessutom spä på allt bra har idag sotaren varit här och inspekterat jobbet som skorstenstätarna gjorde. Det ledde till att jag nu eldar i både kakelugn och järnspis. Bakugnen var lite funderingar om hur tanken var och ev måste vi rensa lite på baksidan som ligger mot badrummet. Men det är ju inget akut. Det ser iaf väldigt mycket bättre ut än det knasiga hålet med tegelrör instoppade.
Börjar ta sig här hemma. Varmt och musik... då mår jag bra!
Ska ta en tur in till stan i eftermiddag när jag jobbat klart (jobbar hemifrån idag) för att hämta en patchpanel. Sen blir det nätverksdragning hela helgen så allt blir anslutet med schysst hastighet. Gäller att fixa när man ändå håller på att renovera lite både här och där. Blir ju mycket lättare då.

Och att inte att förglömma... Det är fredag! Tjohooooo....

Trevlig helg på er :-)

Internet levererar...

Ny bakugnslucka, sotlucka och spjäll

Eldas igen... Äntligen!

Kvarstår en massa finish men det fixar vi när vi gör om hela köket.

Värme!

torsdag 5 februari 2015

Skorstensrenovering

I snart fyra dagar har vi haft 2 grabbar från skorstenstätarna hos oss hemma. Dom har rivit ner gamla köksfläkten och röret som gick upp i stora skrostenspipan. Sen har dom knackat hål lite här och där för att reda ut all härva med skorstenskanaler som gick hit och dit. Efter det har dom dragit ner rör till järnspis, bakugn och kakelugn. Murat upp en ny anslutningsstos för järnspisen och även för kakelugnen. Satt upp en sotlucka ovanför bakugnen samt satt in en bakugnslucka och ett nytt spjäll till bakugnen. Det sista dom håller på med idag är att mura upp kakelugnen igen och sätta fast en mineritskiva i taket ovanför så att det inte är trä där. Ytterligare en brandfara. Idag ringde jag Uffe sotare igen och dom kommer imorgon för att göra en efter besiktning på deras jobb så vi får ett "rent" protokoll som visar att vi fixat alla problem.
Tyvärr har vi inte fått hjälp med väggar och tak i sovrummet än. Har ju kommit en massa snö och Thomas har snöjour så han har nästan jobbat ihjäl sig med plogning. Men nu håller vi tummarna för att snön håller sig borta så han kan komma imorgon.
En väldigt bra nyhet är att Relacom precis ringde. Dom hade varit och kopplat in internet åt oss så nu hoppas jag av allt jag har att vi har internet när jag kommer hem idag! Dock fungerar inte telefonen just nu pga att det var fel på Liden Datas utrustning så signalen skickas inte vidare från deras station till telias station. Så nu får vi leva utan fast telefon tills dom fixat det. Men det är ju lättare än att vara utan internet.
Pga all snö som kommit ägnade jag tisdagskvällen åt att ringa till närmaste bonden och fråga om plogning. Det visade sig dock att han inte alls var någon bonde utan hade arrenderat bort all mark till en annan bonde. Så då ringde jag till honom och han kan hjälpa oss. Ska träffa honom idag och tala om vad det är vi vill ha plogat.
Slutsatsen är att vi går frammåt i det mesta även om det krävs många telefonsamtal och en hel del bök. Men till slut så! Bara att få internet igen ska bli helt underbart!!!

Kram på er
Hål ovanför bakugnen
Inplastad kökskåpa


Blivande kanal för järnspisen

Nermonterad topp på kakelugnen

Rökkanal för järnspisen

Igenmurad gammal sotlucka

Gamla röret för köksfläkten

Ny stos för järnspis

måndag 2 februari 2015

Helgen förbi

I fredags kom skorstenstätarna för att titta på vår skorsten för att kunna lämna offert till oss på vad det skulle kosta att åtgärda alla problem. Vi tänkte även passa på att fixa bakugnen som vi har när dom ändå är här och fixar. Dom var här på förmiddagen och på eftermiddagen ringde dom och meddelade pris. Dyrt så klart... men dom hade möjlighet att komma redan på måndag, dvs idag så då sa vi okej. Tanken på att kunna börja elda igen redan till nästa helg känns fantastisk.
Så vår helg har gått åt till att knacka bort det fula kaklet runtom järnspis och skorstenen. Sen har vi röjt ur i sovrummet inför vägguppsättning. Har även fixat en port i logen så nu kan vi köra in våra bilar lite enklare. Skönt att inte behöva skapa rutor och skyffla bort snö.
I veckan som gick köpte vi nytt tak till sovrummet + walk-in closet så det ligger i hallen och väntar på uppsättning.
Jag eldade och körde snöslunga igår, har ju snöat väldigt. Körde i lördags men det var behov igen igår. Barnen var lyckliga och gjorde snögubbar.
Vi har även fixat lite uppe på hallen så nu kan barnen spela tv-spel.
Internet lyser fortfarande med sin frånvaro. Lidén Data är INTE en av mina favoriter...