onsdag 21 januari 2015

Sotning

Idag ringde jag Uffe Sotare. När vi var och tittade på huset för att få en genomgång av hur allt fungerade i mellandagarna så sa tidigare ägaren att det skulle sotas och att han väntade på sotaren. När vi nu har eldat en massa i både kakelugn och i järnspisen i köket så har det rykt in en del, framförallt ur järnspisen. Vi konstaterade efter lite undersökningar att det inte alls såg sotat ut.
När jag idag pratade med sotaren så fick jag det konstaterat, den sista sotningen utfördes i november 2013. Tydligen skulle det sotats den 18 december men då hade ingen varit hemma. Så ytterligare en sak som inte sköts ordentligt innan överlämning. Men nu har vi iaf bokat en tid till på fredag då det ska både sotas och även göras en ordentlig besiktning av både skorstensrör och eldstäder. Skönt att få det konstaterat att allt är okej så vi kan elda vidare.
Vi ska även be om lite eldningstips om hur vi kan minska på röken som kommer in. Luktar inte speciellt gott samt att det inte känns så hälsosamt. Jag är ju van sedan tidigare med järnspis och då hade jag en lucka som jag kunde öppna för att elda upp i röret så att jag fick bra drag och därmed slapp rök inne. Här verkar det inte finnas någon sådan vilket känns konstigt. Men vi hoppas sotaren har svar till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar