måndag 26 januari 2015

Fullsmäckad helg

En nackdel med att inte ha fått internet hemma är att det där att blogga blir lite sporadisk. Känns lite jobbigt att skiva längre saker på mobilen och dessutom har min mobilsurf tagit slut så jag fick lov att köpa till mer. Nåja, tur man kan nyttja jobbets internet och fika/lunchraster till att blogga :-)

I fredags kom sotaren. Ingen rolig historia alls. Tydligen hade dom varit där i mars 2012 och talat om att skorstenen till järnspisen var osäker eftersom man varit korkad nog att dra ett runt rör i mitten av den fyrkantiga skorstenspipan till köksfläkten. Det innebär att all rök från järnspisen åkte upp runt köksfläktsröret och där kunde inte sotaren sota då det är svårt att sota ett fyrkantigt utrymme med ett runt rör i mitten. Detta hade han även påtalat då, 2012 och även förklarat att risken för sotbrand var överhängande då det var fullt med sot i skorstenen... Detta har tidigare ägare tydligen ignorerat utan istället eldat på som om inget var fel. Nu måste vi försöka få dom att betala för att åtgärda detta då dom inte informerat oss om att dom hade ett åläggande från sotaren.
Som om inte det var nog så var det läckage i anslutningen mellan kakelugn och skorstenspipa. Så det måste lagas innan vi eldar där. Som sotaren uttryckte sig... "Var det mitt hus skulle jag ALDRIG elda i det här huset innan jag åtgärdat dessa problem". Så plötsligt försvann en av våra värmekällor i ett kick. Jippie eller nåt...
Nåja, som tur var hade Anders ringt in Jocke för att komma och serva våra två luftvärmepumpar som lät som om dom var jetplan eller nåt. Och bara några timmar efter att sotarna hade åkt kom Jocke och Johnny och bytte motorer samt rengjorde pumparna. Dom var galet skitiga dom också (säg vad som inte var det i det här huset). Men efter deras fantastiska jobb så låter pumparna ingenting samt att dom värmer mycket bättre. Vilket i sin tur gjorde att jag kunde omplacera två element från vårt sovrum till köket och vardagsrummet. Så nu har vi det faktiskt varmt i hela huset jämt! :-)

Utöver detta har vi hämtat snöslunga hemma hos Thomas pappa (köpte den då han inte kunde köra den längre), installerat en kattlucka i hallen så att Edison inte kissar i duschen längre och röjt en massa i köket så det inte finns några flyttkartonger kvar där längre... Hurra! Så skönt med ett rum som inte är rörigt som attan.




Järnspisen som vi inte kan elda i längre
Kakelugnen som läcker som ett såll i överkant


Lagning pågår
Isärskruvad luftvärmepump
En trasig motor
Edisons dörr
Matplatsen i köket

onsdag 21 januari 2015

Sotning

Idag ringde jag Uffe Sotare. När vi var och tittade på huset för att få en genomgång av hur allt fungerade i mellandagarna så sa tidigare ägaren att det skulle sotas och att han väntade på sotaren. När vi nu har eldat en massa i både kakelugn och i järnspisen i köket så har det rykt in en del, framförallt ur järnspisen. Vi konstaterade efter lite undersökningar att det inte alls såg sotat ut.
När jag idag pratade med sotaren så fick jag det konstaterat, den sista sotningen utfördes i november 2013. Tydligen skulle det sotats den 18 december men då hade ingen varit hemma. Så ytterligare en sak som inte sköts ordentligt innan överlämning. Men nu har vi iaf bokat en tid till på fredag då det ska både sotas och även göras en ordentlig besiktning av både skorstensrör och eldstäder. Skönt att få det konstaterat att allt är okej så vi kan elda vidare.
Vi ska även be om lite eldningstips om hur vi kan minska på röken som kommer in. Luktar inte speciellt gott samt att det inte känns så hälsosamt. Jag är ju van sedan tidigare med järnspis och då hade jag en lucka som jag kunde öppna för att elda upp i röret så att jag fick bra drag och därmed slapp rök inne. Här verkar det inte finnas någon sådan vilket känns konstigt. Men vi hoppas sotaren har svar till oss.

söndag 18 januari 2015

Tiden rusar

Tiden springer iväg och vi har inte hunnit med alls det vi tänkte från början. Men vi har jobbat hårt oavsett. Internet fungerar fortfarande inte vilket gör mig smått galen. 9 dagar sedan jag felanmälde, Lidén Data imponerar INTE! Men Boxer därimot... Jag ringde dom i onsdags eftermiddag och torsdags fick jag kort och boxar. Drog en temporär antenn kabel till vardagsrummet och fick det att fungera efter att varit uppe och vridit antennen åt rätt håll. Så nu kan vi iaf titta på tv! Igår fixade vi även tvn på övervåningen åt alla barnen.
Denna helgen har vi haft alla barnen även om Gustav valde att stanna kvar hos pappa pga bristen på Internet. Man har olika krav i livet ☺
Sen har hälften av oss varit lite krassliga så vi har tagit det lite lugnt. Har eldat lite i tunnan idag, fungerar fantastiskt bra och alla gillar att fylla på med olika varianter av bränsle.
Jag har även el-säkrat övervåningen så det inte hänger farliga kablar överallt. Insåg att Lokes och Dantes rum aldrig kan ha fungerat. Det var helt galet kopplat så lamporna fick aldrig någon fas levererad...  Suck detta huset lider verkligen. Tur att vi kommer och hjälper det ur sin misär!

söndag 11 januari 2015

Sovrummet fortskrider

Idag har vi varit och tömt det sista i skokloster och på fårtickan. Blev en hel del saker. Sen åkte vi och hämtade plogen till a-trakrorn och plogade gårdsplanen här hemma. Hade ju snöat hel del så det behövdes verkligen.
Sen skulle man ju kunna tro att vi skulle ta det lite lugnt eftersom vi bägge två ska jobba imorgon men istället bestämde vi oss för att riva tak! Satt ju fullt med spotar i taket och vi hade upptäckt att det inte fanns några huvar ovanför. Istället hade man borrat hål i plankorna ovanför för att få plats med hela spoten. I dessa hål hade det samlats fullt med spån... Brandfarligt så det förslår.
Nu rev vi ner alltihopa och kastade plankorna all världens väg. Måste dra ny el innan vi sätter upp nytt tak. Imorgon ska jag nog börja regla upp för nya väggarna till badrummet och walk-in closeten. Så kul att äntligen få jobba med kroppen igen!

lördag 10 januari 2015

Väsentligheterna uppackade

Idag har vi haft hjälp av Peter som kom hit och hjälpte oss med att röja i del delen av ladan som ska bli gym. Vi har rivit den gamla hundburen och sen har vi burit ner så mycket som möjligt av all vår gym utrustning från garaget. Vi fick till det riktigt bra så nu längtar vi efter att få det klart.
Sen har vi packat upp ett antal kartonger i köket men det ser fortfarande ut som en bomb briserat.
Som ni ser på bilden så plockade vi även upp vårt förråd av vin/sprit ☺ Imorgon ska vi till skokloster och hämta det sista och även plocka hem mina vinterdäck från Fårticksgatan.
Full rulle!

See u!

fredag 9 januari 2015

Inflyttade!

De senaste tre dagarna har varit fulla av aktiviteter. I onsdags skrev vi på och sen flyttades alla mina saker in med hjälp av flyttfirma. I torsdags kom alla Anders grejer från lötenvägen. Jag trodde att jag skulle få ett nervsammanbrott då det stod grejer överallt... Men sen idag har vi börjat få lite mer ordning och även rivit fyra väggar så de tre sovrummen och hallen nere är nu ett stort rum. Där ska det bli masterbedroom och walk-in closet med en suite badrum. Lägger med lite bilder så ni får se...  Sen har vi haft problem med värme, el och när vi kom hit var inte städfirman klar. Enligt dom så var det inte bara flyttstäd utan mer sanering. Men vi är lyckliga ändå! 

tisdag 6 januari 2015

Kartonger kartonger kartonger överallt

Ja då återstår en dag av packning. Förstår inte hur jag kan ha så mycket prylar. Det är tur att vi flyttar till ett stort hus med stooor tomt! Tycker att jag packar och packar med det försvinner ingenting... Säkerligen är det inte så men känslan är ändock den samma. Idag har jag tvättat hela dagen samtidigt som jag packat. Skönt att inte behöva tvätta det första vi gör. Sen åkte jag och barnen iväg och hämtade fler kartonger. 40 st till blev det, 10 av dom ska Anders hämta imorgon. Det går åt som smör i solsken 😊
Sen fick jag reda på att flyttkillarna kommer redan klockan 8 på morgonen på onsdag. Så det blir en tidig morgon för oss. Vi har sovit länge på morgnarna jag och barnen, vaknat sådär runt 9...Men nu blir det andra bullar. Kan vara bra då jobbet börjar på måndag och då måste vi ju upp tidigt.
Och med tanke på det kanske jag ska försöka somna lite tidigare än 2 som jag gjort den senaste veckan ☺ Behöver vila, min rygg/axel gillar inte allt jag håller på med här hemma. Tur jag bokat tid hos
kiropraktorn till på måndag!

Godnatt...