lördag 29 september 2018

Jag klarade det!

I våras frågade Loke och Dante när jag trodde att jag skulle vara klar med renoveringen av deras rum. Jag sa då att jag trodde att Dantes rum skulle vara klart till Lokes födelsedag och Lokes rum skulle vara klart till jul.
Imorgon fyller Loke år, och ikväll kunde dom flytta in i Dantes nya rum. Snacka om lyckliga barn!
Men det känns i kroppen att jag jobbat hårt, igår kväll stod jag och drog el till lamorna vid midnatt... I övrigt igår handlade jag karmar och dörrar. En dörrkarm till Dantes rum och två mindre dörrar och karmar till blivande förråd och klädkammare. Jag fick även upp karmen till Dantes rum samt la lite golv i nya hallen och målade fönstersmygarna en gång till.
Idag har vi (jag och barnen) dragit el till alla eldosor, dragit nätverk till två uttag, varit och köpt golvlister och foder till fönster och dörr. Köpte även karmskruv och lite mer golv till hallen då det jag hade hemma tog slut.
Sen fick jag hjälp av L&D att sätta upp golvlister och dörrfoder. Fönster fodret satte jag upp själv och kopplade sen på elen. Gissa om barnen var lyckliga när jag berättade att det var klart för inflyttning. 😀
Så inatt sover dom sin första natt i nya rummet, även om det är Dantes rum så får Loke husera där också ett tag under tiden jag tar tag i hans rum. Men jag har sagt till barnen att mamma måste få en vilovecka innan jag börjar. Plus att jag har lite kvar innan jag kan släppa den sidan på övervåningen. Dörren jag hade hemma (Swedoor) passade inte i karmen jag köpt (Swedoor) så nu måste jag köpa en ny dörr iaf. Jag min enfaldiga toka trodde ju att en karm och dörr från samma fabrikat måste passa ihop. Men tji fick jag!
Men är superlycklig för delmål ett är uppnått i tid!


Dantes sovplats i nya rummet

Större skrivbord får plats i nya rummet

Lokes temporära sovplats i Dantes rum

Nytt golv delvis lagt i lilla halldelen

Dörr saknas (f-bannade Swedoor)

torsdag 27 september 2018

Golv

Två kvällar efter jobbet i full rulle så vips är golvet lagt! Jag har även slipat och spacklat klart fönstersmygarna och nu ikväll hunnit med att måla dom en första gång. Imorgon kommer barnen hem och min plan är att måla smygarna en sista gång (jag hoppas att det räcker med två strykningar). Sen börja dra elen och sätta upp uttag. Får se hur långt jag hinner.

Nu kallar duschen och sängen! Godnatt!

Gillar detta golv, smutsen kommer inte synas så jag behöver inte dammsuga så ofta

Här ska en dörr upp

Fönstersmyg målad en gång

tisdag 25 september 2018

"Semesterdag"

Då jag kände lite panik över att jag ville hinna med så mycket som möjligt tills på söndag då Loke fyller år tog jag idag en semesterdag för renovering.
Gick upp som om jag skulle till jobbet men istället för att åka iväg drog jag på mig mina rosa snickarbyxor och gick upp på övervåningen.
Idag har jag satt upp fönstersmygar, spacklat skruvhål och lagt i mjukfog i kanten mot fönstret. Sen fortsatte jag att röja upp bland alla verktyg och grejer. Det hade samlats rätt mycket under tiden jag har hållit på i rummet.
När det var gjort reglade jag upp väggar och dörrhål mot blivande förråd och klädkammare samt gipsade väggarna i nya hallen. Jag ska ta bort dörren som sitter mellan övre hallen och detta rummet så den nya halldelen kommer slås ihop med hela stora övre hallen när jag är klar.
Nu har jag ont i hela kroppen och jag ser fram emot att gå tillbaka till mitt "dagjobb" imorgon!

 
Nya fönstersmygar på plats

Vägg och dörr mot förråd

Vägg och dörr mot klädkammare

Blivande klädkammare

Blivande förråd

Golv köpte jag i söndags



lördag 22 september 2018

Färdigmålat!

Igår när jag kom hem från jobbet målade jag taket ytterligare en gång och imorse när jag vaknade satte jag igång att maskera inför väggmålningen.
Dante har fått välja färg själv och då blev det blåa väggar. En mjuk skön blå som jag också gillar. Men blå vägg mot vitt tak, ja då gäller det att maskera ordentligt!
När maskeringen var klar började jag sprutmåla och herregud va fort det gick!
Gustav kom in och tittade precis när jag börjat så jag bad honom att filma för jag tyckte själv att det var så coolt. Lägger med filmen i inlägget så får ni se själva. (ha överseende med min fina klädsel)
Sprayade på ett lager, väntade två timmar och sedan blev det ett lager till. Hann även med att ta bort maskeringen i taket men nu ska jag åka hem till min mor och äta krabba!

Man kan ju inte renovera jämt... eller? 😋

Before... Maskerat och redo för färg

Denna gång skyddade jag fönstren

And After! Sååå nöjd

Nästa steg är fönstersmygar

Blev en skön blå färg tycker jag



fredag 21 september 2018

Sprutmåla

Så var det äntligen dags att få prova på färgsprutan. Ville att barnen skulle få vara med och se den första färgen komma upp även om det bara var tråkig vit takfärg. 😊

Efter att ha läst på en del samt kollat lite youtube videos så började jag. Dock insåg jag rätt snart att färgen var liiite för tjock för den kom i "pulser" från sprutan. Men efter att ha spätt lite med vatten så gick det som en dans. Blev dock lite väl ivrig så jag täckte inte för fönstren vilket innebar lite små vita färgfläckar på rutorna samt att både mina glasögon ock klocka var prickiga. Men det gick lätt bort med vatten.

Flammigheten beror mest på att det fortfarande inte torkat

Blir superfint om jag får säga det själv

onsdag 19 september 2018

Sjuk och spackling

Lyckades med konststycket att bli sjuk i fredags. Hosta, ont i halsen och snuvig. Har spenderat det mesta av de sista 5 dagarna i soffan och försökt kurera mig.

Innan jag dukade under i förkylning hann jag med att åka och shoppa en färgspruta och även att spackla en hel del både på väggar och tak.

Idag (onsdag) mådde jag mycket bättre och kunde slutföra slipning, spackling och att lägga på latexfog i hörnor.

Färgsprutan jag köpte var en Bosch PFS 5000E och är ni intresserade kan ni se en instruktionsvideo här:
https://www.youtube.com/watch?v=7R3dSW7AnNc


onsdag 12 september 2018

Takgips uppe

Att sätta upp takgips utan hjälp eller lyft var otänkbart så jag bad Anders snällt om han kunde tänka sig att hjälpa mig. Som tur var sa han ja, så efter helgen så är nu allt gips uppe. Inte helt lätt då "klacken" var sned och vind så jag fick lappa lite med distanser för att det inte skulle se helt galet ut.
Det blev inte perfekt men tillräckligt bra för att jag ska vara nöjd.

Dessutom så plockade vi 90 kilo äpplen som jag ska åka iväg med till Häggeby musteri för att få egen must. Känns spännande för det har jag aldrig gjort förut.



onsdag 5 september 2018

Gips klart på väggarna!

Så äntligen är gipset uppe på alla väggarna! Har fortsatt att sätta upp på kvällstid efter att jag lagt barnen vilket har funkat bra.
Nästa steg, takgips!




måndag 3 september 2018

Isolerat det sista i taket och börjat sätta gips

Denna helgen var jag och köpte gips till både väggar och tak. Då skivorna var så tunga fick jag hjälp av Gustav att bära upp dom på övervåningen. Tur att jag har honom! Själv var jag helt slut efter att ha lassat på alltihopa helt själv på kärran så skulle jag kånkat upp dom själv hade det inte gått så bra.

Jag har även fixat till "klackarna" som finns i taket. Dom var väldigt dåligt isolerade samt att plasten hade gått sönder både här och där. Nu är det påfyllt med isolering samt ny plats är uppsatt.

När det var klart började jag med att sätta upp gipsskivor på väggarna. Mycket roligare än att sätta upp OSB...  Både för att gipset är lättare att hantera men också för att det ser ännu mer färdigt ut när skivorna kommer upp.

Gips på G

Man kan se att klacken nu är bättre isolerad

Småskivorna som ligger mot väggen är takgipset

lördag 1 september 2018

Eldosor, isolering och OSB-skivor

Det går verkligen framåt. Känns skönt men mycket jobb är det. Jag har mer eller mindre lovat barnen att försöka bli klar tills Lokes födelsedag sista september men vet ärligt inte om jag kommer hinna. Jobbar varje helg och även efter jobbet på vardagarna. Det är tur att jag tycker att det är så himla kul så jag mår bra även om jag blir trött.
Nu har jag iaf satt upp nya apparatdosor i hela rummet och dragit slang. Ska be äldsta sonens pappa som är elektriker komma och titta så allt är okej.
Jag har även isolerat runt fönstren så allt är tätt och fint där. Efter det var gjort var det dags att sätta upp OSB-skivor. Jag har valt att sätta upp sådana i hela rummet för att kunna skruva upp saker i väggarna varsomhelst och inte behöva vara orolig för att grejer trillar ner.



Skönt att stänga till efter all rivning

Börjar kännas lite mer som ett rum igen

Dörren i bakgrunden leder ut till övre hallen, den ska bort sen