söndag 30 december 2018

Stabilisera golv

Ja, då bärlinorna var så underdimensionerade behövs dom stärkas upp. Jag hade lite virke kvar hemma sen förra rummet så jag fick hjälp av Anders att sätta dit två extra bärlinor.
Den första vid kanten av väggen då det inte fanns någon där eftersom väggen är byggd efter golven och golvet därmed försvinner in ca 10 cm under väggen.
För att jag ska kunna lägga nytt spånskivegolv behöver jag en regel mot väggen att fästa skivorna i. Förutom denna fäste vi en 45x145 regel i den befintliga 45x95 och jag hoppas att dessa två tillsammans ska räcka till för att ge tillräcklig bärighet.
Nu kvarstår 12 längder till att dubblera men först måste jag köpa mer virke!
De två inre är nya samt kortlingarna emellan

Ser stabilare ut tycker jag

Jag hoppas att detta räcker!

fredag 28 december 2018

Nytt golv Lokes rum

Ja nu har det verkligen blivit dags att ta tag i Lokes rum. Hade ju sagt att jag trodde jag skulle vara klar till jul men med allt annat så började jag till jul istället. Men bättre sent än aldrig.

Då golvet svajjade betänkligt i hans rum så hade jag beslutat att riva upp alltihopa för att se varför. Igår fick jag hjälp av Anders med att slita bort laminat och gammal plastmatta som låg under. Vi påbörjade även att ta bort några spånskivor.
Idag fortsatte jag och kunde konstatera att det inte är konstigt att golvet svajjat. Bärlinorna är 45x95 och rummet är drygt 3,5 meter... Enligt tabeller jag kollat på borde bärlinan vara 45x220 för att vara stabil. En förmildrande omständighet är kanske att dom stöttat upp på tre ställen mot de gamla stockarna. Men dom verkar vara lite underdimensionerade för att orka hålla allt detta.

Men det är skönt att öppna upp och se varför. Plus att även om det ligger lite spån så fanns det även riktig isolering i kanterna mot ytterväggen som det ska vara.

Spånskivor borta

Underdimensionerade bärlinor

Stötta mot gammalt timmer

Delvis isolerat

onsdag 5 december 2018

Luftvärmepumpar

Ja det där att ha hus är ju inte roligt hela tiden, speciellt inte när det går sönder saker.
Redan i somras märkte jag av att min luftvärmepump som jag har i mitt sovrum inte fungerade speciellt bra, den kylde inte som den brukade göra.
Den jag hade i hallen fungerade dock utmärkt. Men för några veckor sedan bestämde sig den i hallen att lägga av helt. Vägrade att starta och lyste bara med en fin röd lampa.
Jag ringde till en firma här i Enköping som kom och tittade och konstaterade att pumpen i sovrummet hade en kass kompressor och att den i hallen hade en trasig fyrvägsventil. Bägge pumparna var 15 år gamla och därmed inte värt att laga.
Så idag har Conair (firman i Enköping) varit här och monterat in två nya pumpar. Välbehövligt då det varit i kallaste laget i huset de sista veckorna trots ihärdigt eldande i både kakelugn och järnspis.
Förhoppningsvis kommer dessa värma bättre en de gamla som jag hade samt att dom inte kommer dra lika mycket el.
Hallen (som ska renoveras, så bry er inte om tapeten)

Sovrummet